Allt du behöver veta om satellitbredband

september 7, 2020

Hur satellitbredband fungerar och hur du kan dra nytta av det

Du kanske har hört talas om satellitbredband, men inte är riktigt säker på vad det är eller hur det fungerar. Det cirkulerar mycket information om satellitbredband, men mycket av den är inaktuell eller rentav felaktig. Här slår vi hål på myterna och reder ut begreppen, så att du får en verklig uppfattning om tekniken som håller glesbygdsområden uppkopplade.

 

Hur fungerar satellitbredband?

Satellitbredband fungerar ungefär som satellit-tv, men med en tvåvägsanslutning. Du skickar data till en av de tusentals satelliter som kretsar 35 000 kilometer ovanför oss och dessa skickar data tillbaka för att hjälpa dig att göra vad du behöver göra online. bigblu använder geostationära satelliter. Det innebär att de förflyttar sig med samma hastighet som jorden roterar, så de befinner sig alltid på samma plats för att leverera din bredbandsanslutning.

Den första internetklara satelliten lanserades 2003, men hastigheterna var låga och anslutningarna inte speciellt tillförlitliga. Under de senaste tio åren har tekniken gjort enorma framsteg, med bigblu i främsta ledet för revolutionen inom satellitbredband. Vi har jobbat med alla de stora satellitoperatörerna sedan företaget startade (som Satellite Solutions) för mer än ett årtionde sedan.

Läs mer om hur satellitbredband fungerar här.

 

Vanliga frågor: Hur når satellitanslutningen mitt hus?

Via en parabolantenn på huset, ansluten till en router inne i huset, som installeras av en tekniker. Vi har också nyligen lanserat ett självinstallationsalternativ med ett enkelt monteringssystem, för ytterligare flexibilitet och sinnesro.

 

Vad kan man göra med en satellitanslutning?

Satellitbredband är en perfekt lösning i glesbygden, där kabelbredband helt enkelt inte är ett alternativ. Med en genomsnittlig hastighet på 33 Mbit/sek öppnas dörrarna till onlinevärlden. Du kan videochatta med en vän, shoppa online eller streama den senaste Netflix-serien.

 

Vanliga frågor: Hur kan jag titta på Netflix utan avbrott?

Satellitbredband har stöd för streaming, men vi rekommenderar att du bara har en enhet åt gången uppkopplad när du använder streamingtjänster som Netflix, och väljer standardupplösning istället för 4K/HD. Du kan även ladda ner dina favoritprogram först, för att garanterat slippa avbrott medan du tittar.

Tips: Om du laddar ner program nattetid räknas det inte med i din prioriterade datamängd.

 

Njut av livet på landet

Vi vet att du antagligen valde ditt hus på grund av dess vackra läge, rofyllda omgivning eller närhet till naturen. Men det är ingen orsak till att du inte ska ha bra bredband. Med satellitbredband får du det bästa av båda världar – en bra internetanslutning i de mest glesbefolkade områdena i Europa och i Sverige.

 

Vanliga frågor: Jag har ingen fast telefon, kan ni ansluta mig ändå?

Satellitbredband fungerar via satellit, du behöver ingen fast telefon. Vi förlitar oss inte på att du har en befintlig telefonanslutning. Internet når dig från rymden, inte via befintliga kablar till din bostad.

 

Vad är nästa steg för satellitbredband?

Satellitbredband utvecklas ständigt. Vi är otroligt stolta över att vi uppfyller vår mission att hjälpa miljontals människor över hela världen att få bättre bredbandsanslutningar, men vi strävar alltid efter att göra mer och ge våra kunder ännu bättre service. Vi har redan gjort stora framsteg för att minska latensen, dvs. fördröjningen som ibland uppstår vid användning av satellitinternet, genom att ändra sättet som data paketeras på när de skickas till och från satelliten. Nya satelliter med hastigheter på upp till 100 Mbit/sek är på väg ut på marknaden, och vi förväntar oss att satellitbredband kommer att bli mycket vanligare i framtiden.

 

Vanliga frågor: Kan jag spela onlinespel i framtiden? 

Med tekniska framsteg inom satellitbredband hoppas vi inom en snar framtid kunna erbjuda anslutningar som har stöd för onlinespel.

 

Det är det hela – satellitbredband i ett nötskal. Förhoppningsvis har vi besvarat några frågor, slagit hål på några myter och gett dig lite att tänka på när det gäller din egen bredbandslösning. Om du har fler frågor om satellitbredband hjälper vi gärna till.